Lappeenrannan kaupunginorkesterin solistiksi saapuu yksi johtavista eurooppalaisista sellisteistä

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa torstaina 17.11.2016 klo 19 Lappeenranta-salissa orkesteria johtaa kapellimestari Vytautas Lukocius ja solistina soittaa sellotaiteilija Øyvind Gimse. Konsertin ohjelmassa kuullaan englantilaisen säveltäjän Michael Tippetin Divertimento Sellinger´s Round, Joseph Haydnin Sellokonsertto D-duuri op. 101 ja romanialaisen säveltäjän George Enescun Kamarisinfonia 12 soittimelle op. 33.



Øyvind Gimse (s.1968) on norjalainen sellisti, joka opiskeli ja valmistui Wienin musiikkiakatemiasta. Hänen opettajinaan ovat toimineet Walter Nothas, Frans Helmerson, William Pleeth ja Sandor Vegh. Gimse toimi Trondheimin sinfoniaorkesterin soolosellistinä vuosina 1991-1997, soitti Norjan kamariorkesterissa vuosina 1988-2001 ja hän on vieraillut useasti soolosellistinä Norjan RSO:ssa ja Stavangerin sinfoniaorkesterissa. Vuodesta 2002 alkaen hän on ollut Trondheimin solistiyhdistyksen taiteellinen johtaja. Tätä kautta hän on kiertänyt monien taiteilijoiden kanssa eri puolilla Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa sekä Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Gimsen levytykset ovat saanet lukuisia palkintoja ja olleet mm. Emmy –ehdokkaana. Gimse toimii apulaisprofessorina Norjan yliopiston musiikin laitoksella. Hän on pitänyt mestarikursseja Tanskassa, Puolassa, Espanjassa, Etelä-Afrikassa, Brasiliassa ja Vietnamissa. Gimse soittaa legendaarisen sellistin Jacqueline du Prén sellolla.



George Enescu syntyi Livenin kylässä Romaniassa ja aloitti opiskelunsa säveltäjä Eduard Caudellan johdolla. Seitsenvuotiaana hän jatkoi opintojaan Wienin konservatoriossa. Vuonna 1895 hän siirtyi Pariisiin, jossa häntä opettivat muun muassa Jules Massenet ja Gabriel Fauré. Enescu esiintyi ensimmäistä kertaa kapellimestarina vuonna 1923 New Yorkissa. Hän myös johti New Yorkin filharmonikkoja vuosina 1937–1938. Säveltäjä asui vuodesta 1947 kuolemaansa saakka Pariisissa. Enescu toimi elämänsä aikana myös viulunsoiton opettajana. Hänen oppilaitaan oli muun muassa Yehudi Menuhin. Enescun sävellyksiä ovat muun muassa Romanialaiset rapsodiat, ooppera Œdipe, viisi sinfoniaa ja sinfoninen runoelma Vox maris.



Milko Vesalainen, intendentti 040 5478706

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *