Kitarakonsertto 2016. Harri Vuori kirjoittaa teoksestaan:

Säveltäessäni tätä konserttoa lueskelin taas kerran vuonna 1937 kuolleen omituisen erakkokirjailijan H.P. Lovecraftin tuotantoa. Yhtenä sen kantavista ideoista on n.s. Cthulhu-mytologia, joka kertoo maailmaa ja universumia kerran hallinneista, meidän näkökulmastamme jumalten kaltaisista olennoista. Nälkätaiteilija Lovecraft lasketaan nykyisin merkittävimpien amerikkalaisten kirjailijoiden joukkoon ja hänen herättämäänsä mytologiaa ovat omissa teoksissaan kehittäneet monet muut kuten esim. Psykon kirjoittaja Robert Bloch ja Suomessa m.m. filosofi S. Albert Kivinen.



Minulle on aina ollut helpompaa lähestyä sävellystyötäni ulkomusiikillisten aiheiden kautta, joten Lovecraftin tarinoiden tunnelma välittyi melkeinpä itsestään syntymässä olevaan teokseeni.



Osien nimet noudattelevat Lovecraftin nimistöä;



Ensimmäinen osa R´lyeh on tyyneen mereen uponnut kaupunki (47°9′S, 126°43′W), siellä kuollut Cthulhu uneksii tähtien kääntymisestä jälleen oikeaan asentoon hänen paluunsa mahdollistamiseksi. Ikivanha R´lyeh on ehtinyt aikojen saatossa seistä niin aavikolla kuin meren rannan viidakossakin; tämä selittänee osan värikkään ja monipolvisen ilmaisun, jossa kitara sekä myötäilee että ohjailee orkesterin käyttäytymistä.



Lovecraftin mukaan tietoa tästä mytologiasta on löydettävissä enää hylätyistä kirkontorneista ja pölyyntyviltä ullakoilta, joiden rikkoutuneista peileistä kuu heijastuu tuhansin kasvoin. Tästä nimi teoksen toiselle osalle Thousand-faced Moon, joka on eräänlainen pirstoutunut näkemys Debussyn teoksesta Clair de Lune.



Kolmannen osan nimi Iä! Iä! on alku Lovecraftin teoksissa usein toistuvasta lauseesta Iä! Iä! Cthulhu fhtagn. Lauseen merkitystä ei oikein tunneta. Minun teoksessani tämä osa on hurja ja rytmikäs, ehkä hiukan barbaarinenkin; kitara pääsee siinä esittelemään vielä muitakin osia laajemmin värivalikoimaansa.



Neljäs osa liittyy kolmanteen saumatta. Minusta konserttojen pahin ongelma on aina ollut se, että ne päättyvät yleensä virtuoosiseen loppuhuipennukseen. Päätin siis tehdä toisin: minun konserttoni viimeinen osa hiipuu pois muistellen keskiokohdassaan hiukan teoksen alkua. Osan nimi on Unknown Kadath. Lovecraftin mukaan Kadath on auringonlaskun maa, jossa jumalat asuvat uskomattomassa kauneudessa. Kukaan ihminen ei ole siellä käynyt eikä osaa neuvoa tietä sinne.



Harri Vuori: Kitarakonsertto 2016



Cthulhu´s Dreams - konsertto kitaralle ja orkesterille



1. R´lyeh



2. Thousand-faced Moon



3. Iä! Iä!



4. Unknown Kadath



Konserton on tilannut Jyrki Myllärinen, joka myös kantaesittäää sen yhdessä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *