Lappeenrannan kaupunginorkesteri 2.11.2016: Richard Straussin oboekonsertto

Lappeenrannan kaupunginorkesterin keskiviikon 2.11.2016 klo 19 Lappeenranta-salin konsertin kapellimestariksi saapuu norjalainen huipputaituri Kolbjørn Holthe. Solistina Santeri Kaksonen.



Kolbjørn Holthe (s.1973) on yksi sukupolvensa johtavista norjalaisista viulisteista ja hyvin kysytty solisti, kapellimestari, kamarimuusikko ja opettaja. Hänet nimitettiin viulunsoiton professoriksi Norjan Musiikkiakatemiaan vuonna 2001 ja vuodesta tammikuu 2014 hänet on toiminut konserttimestarina Norja Radio-orkesterissa. Holthe opiskeli Norja Musiikkiakatemiassa vuosina 1991-1997 ja täydensi opintojaan Yhdysvalloissa Louisianan osavaltion yliopistossa opettajanaan Camilla Wicks. Vuonna 1999 hän sai norjalaisen Musikkens Venners Landsforbund -palkinnon. Holthe oli konserttimestarina Norja Kansallisoopperan orkesterissa vuosina 1997-2004 ja hän on soittanut Chamber Orchestra of Europessa Claudio Abbadon, Nikolaus Harnoncourtin, Paavo Berglundin ja Bernard Haitinkin johdolla. Hän on esiintynyt solistina useissa Norjan ammattiorkestereissa ja vuonna 2009 hän soitti solistina London Philharmonic Orchestran kanssa. Kolbjørn Holthe on ollut vierailevana konserttimestarina Oslon filharmonisessa orkesterissa, Bergenin filharmonikoissa, Royal Court orkesterissa, Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa, Norrköpingin sinfoniaorkesterissa, Tukholman kuninkaallisessa orkesterissa ja Norjan kamariorkesterissa. Vuonna 2006 Holthe nimitettiin Tromssan kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi, jossa hän toimi aina vuoteen 2012 saakka.



Konsertin solistina esiintyy kaupunginorkesterin oboen vuorotteleva äänenjohtaja Santeri Kaksonen. Kaksonen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Jorma Valjakka ja Sven-Erik Paananen. Kaksonen on toiminut kaupunginorkesterin muusikkona vuodesta 2014 ja hän on soittanut sitä ennen mm. Suomen kansallisoopperan orkesterissa ja Tapiola Sinfoniettassa sekä vieraillut useissa maamme ammattiorkestereissa. Hän esittää oboekirjallisuuden keskeisimmän konserton Richard Straussin Konserton oboelle ja orkesterille.



Oboekonsertto kuuluu Richard Straussin myöhäisiin teoksiin. Sen säveltämistä ehdotti yhdysvaltalainen sotilas ja oboisti John de Lancie. Marcel Saillet kantaesitti teoksen Zürichissä 26. helmikuuta 1946. Myös John De Lancie itse esitti ja levytti sen uransa aikana. Konsertto on perinteikkäästi kolmiosainen siten, että hidas osa kuullaan kahden nopean osan välissä



Konsertin muina teoksina kuullaan norjalaisen Edward Griegin Sarja Hollbergin ajoilta, norjalaisen Arne Nordheimin Nachruf ja W.A. Mozartin ikiklassikko Sinfonia nro 40 g-molli, ns. Mustasiipinen.



Milko Vesalainen, intendentti

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *