Arttu Takalo ja Tero Toivonen 13.10. Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa

Yksi sukupolvensa arvostetuimpia muusikoita maassamme, säveltäjä ja vibrafonisti Arttu Takalo (s. 1971) tuli tunnetuksi Jarmo Saaren perustamassa XL-yhtyeessä, minkä ohessa hän on ehtinyt soittaa myös muun muassa Anssi Nykänen Loop Treatmentissä ja Mia Simanaisen yhtyeessä. Nykyisin Takalo on keskittynyt säveltämiseen, omien levyprojektiensa lisäksi myös klassisen puolen teoksiin.



Tero Toivonen (1974) on soittanut Tapiola Sinfoniettan riveissä kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuosi 2016 toi orkesterityön oheen merkittävän tehtävän, kun avain-nippuun lisättiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian avaimet ja työsopimukseen kirjoitettiin Käyrätorvimusiikin lehtori.



Käyrätorvensoitto alkoi vuonna 1985 Keskisen-Uudenmaan musiikkiopistossa Jukka Kasperin johdolla ja jatkui Sibelius-Akatemiassa maisteritutkintoa tehden Erja Joukamo-Ampujan luokalla.



Musiikin maisterin tutkinnon valmistuttua 2003 Toivonen ei ollut valmis luopumaan opiskelijaeduista. Näin sai alkunsa seuraava musiikillinen matka tällä kertaa Sibelius- Akatemian tohtorinkoulutusyksikössä DocMusissa. Toivosen taiteellinen tohtorintutkinto tarkastettiin ja hyväksyttiin 18.10.2014. Tohtorintutkinnon taiteellisessa viiden konsertin sarjassa Toivonen pyrki rikastuttamaan käyrätorven perusrepertuaaria. Taiteellinen osa on nimeltään Kaanonin laitamilta ja kirjallinen tutkielma kantaa nimeä Pitkä matka lähelle, joka kuvaa orkesterimuusikkoa yleisötyön tekijänä.



Kamariorkesterit ja kamarimusiikki ovat olleet suuressa roolissa Teron muusikon uralla. Muutama vuosi sitten Tero nousi Lontoossa Wigmore-hallin lavalle erään kamarimusiikkiyhtyeensä kanssa ja pian sen jälkeen tuo samainen ryhmä kävi pokkaamassa Royal Philharmonic Society Award-palkinnon tuosta konsertista. Puheita ei onneksi tarvinnut pitää.



Orkesterityön ohella erityisen tärkeä osa Terolle on The Golden Horns-käyrätorvikvartetti. TGH-kvartetti on Terolle foorumi, jossa oma muusikkous pistetään venytyspenkkiin. The Golden Hornsin toiminnan keskiössä ovat lapset ja nuoret, joille TGH pyrkii jatkuvasti järjestämään musiikin pariin innostavia tapahtumia ympäri Suomen. The Golden Hornsilta on ilmestynyt kokonainen nuottikirja marraskuussa 2011, joka on suunnattu käyrätorvensoiton alkeisopetuksen tarpeisiin.



Milko Vesalainen

intendentti

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *