KULTTUURI ON KANSAKUNNAN SELKÄRANKA

Kautta maailmanhistorian on kulttuuri ollut vaikeinakin aikoina kansakuntien selkäranka. Se on ollut sitä Suomessakin silloin, kun maamme on kamppaillut olemassaolostaan ja menestymisestään kansakuntien joukossa. Myös veljeskansamme Viro säilytti vaikeina aikoina identiteettinsä kulttuurin avulla.



Useat kunnat kamppailevat tällä hetkellä talouden tasapainottamisen ongelmissa, kukin omilla keinoillaan. On ymmärrettävää, että kun lakisääteiset menot ovat sidotut sosiaali-, terveys- ja koulumenoihin, jää liikkumavaraa kaikkeen muuhun todella vähän.



Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan on Lappeenrannassa uhkana, että kulttuuritoimeen kohdistuu suuret säästöpaineet. Toivon, että valtuutetut tiedostavat kulttuurin merkityksen Lappeenrannassa. Jos halutaan, että Lappeenranta on tunnettu ja kiinnostava kaupunki tulevaisuudessakin, täytyy sillä olla myös vahva kulttuuritarjonta.



Kulttuuriministeri Arhinmäki oli 07.10.2013 muuraamassa Lappeenrannan teatterin peruskiveä. Lehtitietojen mukaan hän totesi:



"Mitä sanoisin niille ihmisille, joiden mielestä Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa ei ollenkaan tarvittaisi kaupunginteatteria tai –orkesteria? Ajatus on todella outo. Eihän kukaan halua asua sellaisessa kaupungissa, jossa kenties olisi työtä, mutta ei mitään muuta elämää tai kulttuuria. Aiemman laman aikana 1990-luvulla Suomessa joutuivat ihmiset luopumaan monesta henkilökohtaisesta asiasta, mutta ei kulttuuriin käytetyistä rahoista."



Toivon, että lappeenrantalaiset virkamiehet ja valtuutetut ymmärtävät kulttuurin suuren henkisen arvon silloinkin, kun taloustilanne on heikoissa kantimissa. Ensi viikon maanantaina tehdään valtuustossa suuria ja periaatteellisia päätöksiä siitä, halutaanko kaupunkimme olevan henkisesti elinkelpoinen asua ja elää.



Pekka Kauppinen

musiikinystävä

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *