Kapellimestari Ville Matvejeff

Milko Vesalainen

Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti



Matvejeff on viime vuosina saavuttanut menestystä yhtenä Suomen lupaavimmista nuoren polven kapellimestareista. Hän teki kiittäviä arvioita saaneen kapellimestaridebyyttinsä syksyllä 2011 Porin oopperassa (Purcell: "Fairy Queen"), ja on johtanut mm. Helsingin kaupunginorkesteria, Turun filharmonista orkesteria, Liettuan valtion sinfoniaorkesteria, Pori Sinfoniettaa, Joensuun kaupunginorkesteria sekä Suomen Kansallisoopperan orkesteria. Syksystä 2012 hän on työskennellyt Malmön Oopperan vakituisena kapellimestarina. Tuleviin esiintymisiin kuuluvat debyytit mm. Orchestre Philharmonique du Luxembourg'in, Jyväskylä Sinfonian, Avanti! –kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan sekä uusintakutsut mm. Helsingin kaupunginorkesterin ja Turun filharmonisen orkesterin johdossa. Vuonna 2013 Matvejeff johtaa mm. Jorma Hynnisen jäähyväisproduktion, Kimmo Hakolan "Akseli" -monologioopperan kantaesityksen, W. A. Mozartin "Figaron häät" Åbo Svenska Teaterissa sekä Aribert Reimannin "Lear" -oopperan Malmössa.



Erityisesti oopperan parissa viihtyvän Matvejeffin ohjelmistoon kuuluu yli 50 näyttämöteosta, joiden joukossa lukuisia moderneja ja kantaesitysoopperoita (mm. Veli-Matti Puumalan "Anna Liisa", Mikko Heiniön "Eerik XIV" ja Alexander Raskatovin "A Dog's Heart"). Matvejeff on työskennellyt lisäksi apulaiskapellimestarina Tukholman kuninkaallisessa oopperassa sekä useissa produktioissa, muun muassa Leif Segerstamin, Michael Güttlerin ja Piergiorgio Morandin kanssa. Elokuussa 2012 hän toimi Esa-Pekka Salosen assistenttina Bill Violan ja Peter Sellarsin "Tristan und Isolde" –produktiossa Helsingin Juhlaviikoilla ja Östersjöfestivalenilla. Matvejeff on myös yksi Pohjoismaiden kysytyimmistä korrepetiittoreista.



Radion Sinfoniaorkesterin pianosolistina Ville Matvejeff debytoi 18-vuotiaana Susanna Mälkin johdolla, ja on siitä lähtien vieraillut useilla kansainvälisillä festivaaleilla, kuten Kuhmon Kamarimusiikissa, Helsingin Juhlaviikoilla, Bergen Festivalillla, Kitakyushu Music Festivalilla ja Mexicon Cervantino Festivalilla. Vuodesta 2012 alkaen hän on esiintynyt myös sopraano Karita Mattilan pianistipartnerina mm. Hong Kong Arts Festivalilla, Gulbenkian Foundationissa Lissabonissa sekä Pariisin Salle Pleyelissä. Keväällä 2013 duo esiintyy mm. Lontoon Wigmore Hallissa, Pariisin Théâtre du Chatélet'ssa ja Zürichin Oopperassa. Matvejeff voitti Helmi Vesa -pianokilpailun vuonna 2005 ja 3. palkinnon Jyväskylän pianokilpailussa vuonna 2007.



Matvejeff on vakiinnuttanut asemansa myös yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista säveltäjistä. Hän herätti huomiota jo varhaisilla teoksillaan "Enkeli" (2004, kamarikuoro EMO Ensemblelle) ja "Seaside Rendezvous" (2006, Suomalaisen Kamariorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen tilaus). Läpimurtonsa säveltäjänä hän teki kaudella 2009-10 teoksillaan "Il Principe Dei Dolori" (Helsingin Juhlaviikot) ja "Ad Astra" (YLE:n tilausteos). Suomen Kansallisbaletti esitti Wilfried Jacobsin koreografioiman version Matvejeffin sellokonsertosta "Crossroads" Shanghain EXPO:ssa keväällä 2010. Viimeisimpiin sävellysmenestyksiin kuuluu YLE:n tilaama "Viulukonsertto" ensimmäisenä orkesterikantaesityksenä uudessa Helsingin Musiikkitalossa Petri Aarnion, RSO:n ja Osmo Vänskän esittämänä syyskuussa 2011. Valmisteilla on uusi orkesteriteosten levytys Turun filharmonisen orkesterin kanssa.



Vuodesta 2012 lähtien Matvejeff on toiminut sekä uuden sukupolven oopperatuotantoalustaksi perustamansa "New Generation Operan" että Heinäveden Musiikkipäivien taiteellisena johtajana. Tammikuussa 2014 Matvejeff aloittaa Jyväskylä Sinfonian uutena ylikapellimestarina.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *