Perulainen Arturo Alvarado johtaa Pietarilaisia kuvia

Milko Vesalainen:

Saimaa Sinfoniettan Pietarilaisia kuvia konserteissa keskiviikkona 25.9. klo 19 Imatran Karelia-salissa ja torstaina 26.9. klo 19 Lappeenranta-salissa orkesteria johtaa perulainen kapellimestari Arturo Alvarado.



Arturo Alvarado opiskeli kitaransoittoa ja säveltämistä aluksi Limassa kotimaassaan Perussa. Vuodesta 2000 alkaen hän aloitti kapellimestariopinnot aluksi Pietarissa Nikolai Rimski-Korsakov –konservatoriossa ja valmistui vuonna 2012 Sibelius-Akatemista Leif Segerstamin kapellimestariluokalta. Alvarado on täydentänyt opintojaan mm. Pariisissa ja Hans Eisler korkeakoulussa Berliinissä. Lisäksi hän osallistunut mestarikursseille, joiden opettajina ovat toimineet Zsolt Nagy, Peter Eötvös, Jorma Panula, Kenneth Kiesler, Roger Norrington and Sylvain Cambreling



Alvarado on johtanut mm. Tampereen ja Oulun kaupunginorkestereita, Norrköpingin, Essenin ja Bochumin sinfonikoita, Ensemble Orchestral de Parisia ja Castletonin festivaaliorkesteria. Hän on johtanut myös useita oopperaesityksiä kuten vuonna 2011 Brittenin ja Cimarosan oopperoita Savonlinnan oopperajuhlien yhteydessä.



Konsertin solistina esiintyy sellotaiteilija Sergei Slovachevskii jonka solistinumerona on Dmitri Shostakovitshin energinen Sellokonsertto nro 1.



Sergei Slovachevskii aloitti sello-opintonsa viisivuotiaana ja herätti jo varhain huomioita taidoillaan esiintymällä ihmelapsena eri orkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa. Hän jatkoi ammattiopintoihin Pietarin Rimski-Korsakov -konservatorioon, josta hän valmistui vuonna 1991. Hän jatkoi opintojaan Natalia Gutmannin ja Mstislav Rostropovitshin oppilaana tehden diplominsa vuonna 1993. Slovachevsky on palkittu monissa kansainvälisissä ja kansallisissa sello- ja kamarimusiikkikilpailuissa, joista mainittakoon mm. ensimmäinen palkinto Latvian Riikan All-Union sellokilpailussa vuonna 1989, Baijerin radion erikoispalkinto vuonna 1988 ja ensimmäinen palkinto kansainvälisessä Viotti –kamarimusiikkikilpailussa Italiassa vuonna 1991. Sergei Slovachevskii toimi Pietarin filharmonikoiden sellon äänenjohtajana vuosina 2003-2009. Slovachevsky on esiintynyt lukuisien eri orkesterien kanssa niin solisti kuin orkesterimuusikkona. Näitä orkestereita ovat johtaneet mm. Pinchas Steinberg, Juri Temirkanov, Mariss Jansons, Semyon Bychkov, Maxim Shostakovitsh, Vassily Petrenko ja Pavel Kogan.



Konsertissa kuullaan Ernst Pingoudin Viisi sonettia orkesterille vuodelta 1918, joka on suomalaisen modernismin alun miniatyyri-teos. Dmitri Shostakovitshin vauhdikas uusklassinen sellokonsertto nro 1 on vuodelta 1959 ja se on omistettu sellisti Mstislav Rostropovitshille. Alexander Glazunovin hehkeä Chant du Ménestrel sellolle ja orkesterille tarkoittaa kiertävää laulajaa. Cesar Cui (1835-1918) oli ranskalais-liettualainen säveltäjä, joka toimi Pietarissa armeijan upseerina ja linnoitusten asiantuntijana. In Modo Populari orkesterille on sävelletty vuonna 1890 ja se on tyyliltään kansallisromantiikkaa ranskalaisin värein.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *