Lappeenrannan kaupunginorkesteri: Marzismia talvisella Saimaalla


Lappeenrannan kaupunginorkesterin Marzismia konsertissa torstaina 22.2.2018 klo 19 Lappeenranta-salissa kitaristi Marzi Nyman ystävineen loihtii musiikillisen kimaran mm. Frank Zappan, Jimi Hendrixin, Arttu Takalon ja omien sävellystensä kera.  Konsertin johtaa kapellimestari Jukka Iisakkila ja muina solisteina esiintyvät taiteilijat Tero Toivonen, käyrätorvi ja Arttu Takalo, lyömäsoittimet.
Kitaristi Marzi Nyman on paraatiesimerkki siitä monenlaisesta ja raja-aitoja kumartamattomasta muusikkoudesta, joka on tuonut suomalaiseen rytmimusiikkiin uudenlaista elinvoimaa. Vuosien varrella Nyman ei ole pelkästään vaikuttanut useissa eri eturivin jazzyhtyeissä kitaristina, vaan hän on tehnyt paljon töitä myös televisioon ja elokuviin, säveltänyt teoksia orkestereille ja soittanut rivimuusikkona useilla eri levytyksillä. Pelkästään tällä vuosituhannella “musiikin kameleontiksi” kutsuttu monitaituri on ehtinyt soittaa jo lähemmäs neljälläkymmenellä levyllä.
Nyman aloitti musiikinopiskelun piano- ja teoriatunneilla Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa, josta matka jatkui vuonna 1996 Tapiolan lukion musiikkilinjalle ja pian myös Espoon pop/jazzopisto Ebeliin. Espoon kouluissa syntyi tärkeitä ystävyyssuhteita, esimerkiksi pianisti Lenni-Kalle Taipaleen sekä Ebelissä opettaneen rumpali Rami Eskelisen kanssa. Vuonna 1998 Nyman aloitti opiskelut Sibelius-Akatemian jazzosastolla, mutta muusikon työt veivät jo kitaristia mukanaan. 2000-luvun taitteessa Nyman kiinnitettiin sekä Lenni-Kalle Taipale Trioon, Joonas Hytösen talk-show’n housebandiin että Nylon Beatiin, jossa hän soitti seuraavat kolme vuotta. Samoihin aikoihin Marzia kuultiin myös UMOn ohjelmistossa, saksofonisti Jouni Järvelä Groupissa sekä XL-yhtyeessä. Vuonna 2003 Pori Jazz nosti Nymanin Vuoden taiteilijaksi. Ensimmäisen Jazzliiton kiertueensa Nyman teki Anna-Mari Kähärän Orkesterissa vuonna 2003, ja on siitä lähtien kuulunut kiinteästi Kähärän yhtyeeseen. Jazzin saralla Nyman on tehnyt tiivistä yhteistyötä myös rumpali Anssi Nykäsen, basisti Timo Hirvosen, rumpali Jussi Lehtosen sekä kitaristi “Varre” Vartiaisen kanssa. Kotimaisen rockin alueella Nyman on vaikuttanut muun muassa Tekniikan ihmelapset -bändissä sekä Apulannan kiertuevahvistuksena.
Vuosien varrella Nyman on tehnyt paljon töitä myös televisioon ja elokuviin. Hyvä esimerkki on Keisarikunta-elokuvan soundtrack (Universal 2004), jossa Nyman johti orkesteria sekä soitti itse kitaraa. Laajamuotoisempia sävellyksiä hän on tehnyt esimerkiksi Vaasan kaupunginorkesterille ja Kaartin soittokunnalle. 
Milko Vesalainen, intendentti

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *